Potřebu obnovit data má každý

Drtivá většina lidí již přišla o svá data (uvádí se cca 80%). Od banálních případů (kdy si omylem smažete soubor nebo složku) po pro firmu likvidačních ztrát. Dnes se množí případy zašifrování vašich dat s požadavkem na výkupné. A stamilióny dolarů zaplacené jako výkupné v loňském roce říkají, že zdaleka nezálohují všichni, nebo alespoň ne odpovídajícím způsobem.

A ruku na srdce. Zálohování je tak trochu slabina. Všech. Od lenosti, po nedostatečné znalosti nebo čas, který zálohování nese. Neaktuální záloha, nefunkční (neobnovitelná) záloha, …

Podle průzkumů se jedná o zhruba 50% firem. A pro stejné procento by ztráta informací byla likvidační.

Výběr řešení se bude odlišovat, zda potřebujete jako samostatný podnikatel zálohovat své dokumenty, nebo zodpovídáte ve firmě s desítkami stanic a mobilů za IT.

Pravidla pro bezpečné zálohování

Bez ohledu na počty stanic, existuje sada pravidel, která byste měli respektovat. Vysvětlení dále v textu.

  • Zálohovat a zálohovat
  • Pravidelně
  • Různá místa
  • Testovat
  • Odděleně od sítě

Toto jsou hodně obecná pravidla, jejich nasazení bude v každé organizaci odlišné. Některá data jsou důležitější, jiná méně. Některá si znovu dokážete pořídit, jiná už nikoliv. Jsou softwary nebo cloudy, které zálohují automaticky, jiné nikoliv. Nebo zálohu nemáte pod kontrolou.

Zálohovací plán ukáže, co zálohovat

Každá firma by si měla vytvořit strategii zálohování, nebo zálohovací plán.

Zálohovací plán by měl odpovědět na otázky:

  • Jaká mám důležitá data
  • Jak často se mění
  • Kde jsou umístěna (centrálně, lokálně)
  • Objem dat
  • Kdo s nimi pracuje a jak
  • Co budu zálohovat a jak často (harmonogram)
  • Jak dlouho data uchovávat
  • Jaké technické možnosti využijeme

Vypadá to jako věda (ona to věda ve velkých organizacích určitě je), ale čistě principiálně si musíte zmapovat, kde máte jaká data a jak vás jejich případná ztráta ohrozí. A ta, o která nesmíte přijít, pak ideálně automatizovaně necháte zálohovat. Nebo to nepotřebujete řešit a zálohujete všechna. Typicky jeden počítač freelancera.

Záloha musí být jinde

Záloha není na stejném místě, jako ostrá data nejsou zálohou. Je to pohodlné. Pravda. Ale řeší opravdu jen chybu uživatele. Problém s hardware tak nevyřešíte. Externí disky a další počítače v síti jsou lepší možnost. I tak má mnoho slabin, například v podobě jedné lokality. Když vás vykradou nebo vyhoříte, přijdete o zálohu také. Lepší variantou by bylo umístit další server (NAS apod.) do jiné lokality.  

Provádíte-li zálohu po síti, zajistěte, aby k umístění zálohy neměli přístup uživatelé z pracovních stanic. Jinak v případě napadení jejich počítače otevíráte cestu k vašim zálohám. A věřte, dnešní viry jsou mazané. Nezaútočí okamžitě. Umí vyčkat a sledovat, kam a jak zálohujete. Poté poškodí zálohu a následně primární data.

Pokud nemáte více lokalit, využijete moderní službu – cloudovou zálohu.

Cloudové služby pro zálohování

Dnešní doba umožňuje zálohovat do cloudu. Pokud skousnete, že zálohu nemáte přímo pod kontrolou a k vašim datům se může (teoreticky) dostat někdo jiný, pak se jedná o elegantní řešení. Pro menší uživatele je toto asi i hlavní řešení. V malých objemech bude bezplatné, jak bude narůstat vaše datová základna, budete si muset připlatit. Ale nejedná se o závažné sumy. Navíc, zálohu lze šifrovat. A pak se k ní dostanete opravdu jen sami.

Vzhledem k tomu, že nemusíte udržovat vlastní hardware, je cloudová záloha atraktivní i pro velké firmy. Navíc poskytovatel této zálohy využívá pokročilé technologie, robustního datového centra a zajišťuje profesionální údržbu.

Zálohy je nutné testovat

Obnovu ze zálohy musíte vyzkoušet. Alespoň občas. To se často neděje. Jak popisuje zpráva společnosti Veeam, organizace každé čtvrtletí testují pouze průměrně 5,26 % jejich záloh.

A pak když potřebujete obnovit data, zjistíte, že obnovíte jen část. V lepším případě.

Nástroje pro automatizované zálohování

Na trhu je mnoho nástrojů, které vám zálohování umožní. Od těch zdarma, po robustní řešení.

 

Na Digitální Cestě si zobrazíte jednotlivá řešení, vyfiltrujete podle vašich potřeb a porovnáte.

  • Přehled všech řešení v oblasti zálohování